SIDAN ÄR UNDER UPPBYGGNAD !!!

 

 

                            

 

 

 

 

Historia: 

 

1955 befann sig två kattintresserade engelskor vid sjön Van i östra Turkiet. Där såg de långhåriga angoratypade katter. De var vita med kastanjeröd svans och med kastanjeröda fläckar i pannan. Några hade s.k "Allahs tumavtryck", det vill säga en röd fläck på ryggen. De beslöt sig för att ta med ett par Turkiska Vankatter hem till England.

 

Till Sverige kom rasen med Eva Björkman i slutet av 50-talet. Hon hade bott i Ankara en tid, och tog med sig två katter då hon flyttade tillbaka till Sverige.De registrerades i Independent SNRF som Turkisk Angora, men typen var samma som de engelska Turkiska Vankatterna. 1976 föddes i Eva Björkmans uppfödning en röd-vit hane med rätt färgfördelning för Turkisk Van.

I dag är flera olika färger godkända.

 

Läs mer om rasens historia, och rasstandard, på föreningen Vangorans hemsida !

 

 

Om rasen:

 

Turkisk Van är en livlig och charmerande ras.

Som i de flesta raser kan dock personligheten variera en hel del. Vissa katter gillar att bada och/eller apportera. De är mycket sällskapliga,

oftast vill de vara nära sin människa oavsett om du duschar, lagar mat eller sitter vid datorn. Vissa är knäkatter, andra vill "bara" vara nära.

 

För vilken typ av ägare passar rasen ?

 

Det har är katten för dig som vill ha en livlig, vacker och ganska ovanlig katt. Är du ute efter seg soffprydnad har du kommit fel. Visserligen pryder de absolut sin plats i soffan. Men de här katterna är så mycket mer. De vill vara en del av familjen, står gärna i centrum, och vill helst inte bli lämnade ensamma för mycket. De kan ha mycket spring i benen och gillar att klättra. Att bli buren långa stunder är kanske inte favoritsysselsättningen, undantag finns givetvis..!

 

Du bör vara ungefär lika engagerad i din katt som en vanlig hundägare är i sin hund. Då kommer din Turkiska Van att trivas hos dig !

 
 


 

            

                            

 

 

 

 

 

        

         

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

 

 

 

 

 

 

              

 

 

 

Tillbaka

YournameCom © 2007 • Privacy Policy • Terms of Use

www.yourdomain.com